Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.28. 16:59 mijemaja

Ica féle ananászos csirkemell

Címkék: sült tejszín csirkemell ananász húsok főfogás #összes icától /csirkehús

Ica a munkahelyemen takarított nyugdíjba meneteléig, és nagyon sokféle ételreceptről beszélgettem vele. Azt hiszem Ica jól, ízesen főz, egyszerűen és finomakat. Ilyen recept ez is, amit ő mesélt el nekem, azóta néha-néha elkészítem. A „néha” azért indokolt, mert mi, lányok, szeretjük a gyümölcsös, édeskés ízt a húsoknál, de Apátok nem preferálja.
 
Hozzávalók:
-          ½ csirkemell fejenként
-          fél csirkemellenként egy-egy ananászkarika
-          az ananász konzerv leve, ha konzervet használunk
-          2 dl tejszín
-          Só, bors
 
Elkészítése:
 
1. Ica a csirkemell filét félbevágja – de nem egészen, hogy vissza tudja hajtani.A húst és az ananászt is sózza, borsozza. (Lehet dobozos, darabolt is!) Az ananásszal megtölti, visszahajtja.
 
2. Kevés tejszínnel – és az ananász levével felönti, nagyjából annyival, ami ellepi a húsokat.
Ő a tejszít elég zsírosnak tartja, én azért egy kevés olíva olajat is öntök hozzá.
 
3. Lehet meggyet is hozzáadni – vagy csak meggybefőttel készíteni!!! – ekkor a meggylé is kerülhet a tejszínhez.
 
4. Ica lefedve sütőbe teszi, és közepes tűznél puhára párolja a csirkemellet. (20 percig)
A tejszínes mártás nagyját félreönti a végén, a húst megpirítja (25 percig).
 
5. A mártást kevés ételsűrítővel besűríti, a hús mellé tálalja.
 
A hús vajpuha lesz, a mártás krémszerű, ha ügyesen a tetején hagyok a borsos ananász darabokból, azok megpirulnak, karamellizálódnak, igen finomak lesznek. Az egész finom, pikáns – és ahogy esszük, lehet az Icát dicsérni!
 
Némi változtatás ICA receptjéhez képest:
 
1. Darabos anannász-konzervből készítve:
Ica kifejezetten a karikás ananászzal készítette és töltve, de rájöttem, ha csak darabos (olcsóbb!) ananászkonzervem van, akkor sokkal egyszerűbb, ha nem töltögetem a csirkemellet, hanem simán sózom, borsozom, a tepsibe teszem, az ananász levét és a kockákat egy-az egyben hozzáöntöm a tejszínhez, s rá a húsra a tepsiben – és teszem sülni.
A végeredmény Apátoknak még jobban is ízlett!
 
2. Tejszínes ananászlében sült csirkemell, külön pirított ananásszal
Az ananászt leszűröm, a levéhez adom a tejszínt, s a sós-borsos csirkemelleket a tejszínes lében sütöm meg.
A darabos borssal megszórt ananászt pár szem meggybefőttel kevés olajon megpirítom, úgy adom tálaláskor a hús mellé. – Hát, apátoknak és keresztapátoknak ez a változat jött be a legjobban!!!
Mondhatni, elég messze kerültem Ica eredeti receptjétől, de a lényeg, hogy nekünk ízlett.
 
3. Ezt a receptet kipróbáltam pulykamell filével, karajjal is: jók.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr304551075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása