Amint hűvösödik kint az idő, elővesszük az almákat és sütjük mindenfélével. Frissen forrón, langyosan és másnap hidegen is jó. Ráadásul az almát valahogy jobban tudjuk emészteni így, mint nyersen. Mivel még nem unjuk a sült alma variációkat: ezt éppen szilvával együtt készítem, és nagyon hamar elfogy, mert igen finomak együtt!
Egy szilva (méretétől függően) elég egy almához, annyi almát sütünk, ami belefér a kedvenc almasütő tepsinkbe. Mondjuk 4 nagy, 6 kis almához veszem a mennyiségeket.
A szilvákat felezve, egy kevés cukorral és fahéjjal 1-2 percet összeforralom. (Szívesen karamellizálom előtte a cukrot, és abba a folyós karamellbe dobom a felezett szilvákat, átforgatom, és vagy kevés vízzel, vagy
Az almákat szokás szerint előkészítem: megmosom és magházukat kiszúrom, húsvillával megszurkálom a héjukat, ne repedjenek, pukkadozzanak nekem a sütőben.
A szilvákból töltöm meg az almák magházát, fahéjjal elkevert vaníliás cukorral szórom meg, s esetleg egy kis mézet is csurgatok rá, had süljön bele a héjába, nagyon finom, pikáns lesz tőle.
Köré öntöm a szilvák főzőlevét, és berakom a sütőbe.
Addig sütöm, mígnem a sülő alma illata kikúszik a sütő ajtaján, besompolyog a szobába, megcsiklandozza az orromat, és rájövök: elkészült a sült alma. (30-35 perc mennyiségtől függően elég hozzá közepes –gyengébb tűznél).
Az alma átsült, a szilva benne édes, fahéj illatúak, s a kompót leve savanykás mártássá sűrűsödik. Hideg téli estén kell ennél finomabb?