Kitaláltátok, hogy a kurkuma antiszeptikus meg minden, és ha esszük, kevesebb lesz a pattanás rajtatok, hát a főzéseimnél minél többet használjak belőle. Nem sárgultunk még be tőle, de használjuk azóta is elég gyakran. Legtöbbször a rizsnél, ott kifejezetten szeretem, olyan szép sárga lesz – egzotikus, és mindenféle fűszerrel illatosítható, ízesíthető. (Pl. sáfrányos szeklicével, sáfránnyal, zöld korianderrel...)
Elkészítése:
½ liter rizst egy liternyi vízben beáztatok fél órát. Aztán felteszem főni, s amikor felforr, hozzáadom az egy lapos ek sót, a púposabb ek kurkumát, és a púpos ek zatart (ezt a felső jobb oldali képen is láthatjátok).
Pár perc forralás után elzárom a tüzet, lefedem a fazekat, még konyharuhával is „bélelem”. Had tartsa a meleget s minél lassabban hűljék. 20 per c múlva kész a puha, pergős SÁRGA rizs.
Zatar fűszerkeverék házilag:
A zatar fűszerkeveréket az alsó jobb oldali képen is bemutatom: mozsárban törtem össze az egyiptomi kakukkfüvet, a szezámmagot és egy kis koriandermagot, szórtam bele szelíd szömörcéből is egy kanálkával. Ilyen pépes-darabos lett.
A zatar ismert keleti keverék: százféle változata ismert. Lehet hozzákeverni oregánót és/vagy majoránnát is, borsikafüvet is – de ki ne hagyjátok a szelíd szömörcét, a kakukkfű, szelíd szömörce és a szezámmag az arab fűszerkeverék hármas alappillére! (A hozzávalókat kb. 1:1 arányban használom!)
A kurkumás rizshez ezeken az alsó képeken kevés sáfrányt is adtam (azt hiszem visszaadják a sárga rizs fantasztikus hangulatát!):