Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.13. 14:36 mijemaja

Kurkumás rizs zatarral vagy sáfránnyal

Címkék: köret rizs kakukkfű kurkuma szezámmag fűszerkeverék #összes zatar rizses köret szelíd szömörce

kurkumás rizs zatar fűszerkeverékkel.JPGKitaláltátok, hogy a kurkuma antiszeptikus meg minden, és ha esszük, kevesebb lesz a pattanás rajtatok, hát a főzéseimnél minél többet használjak belőle. Nem sárgultunk még be tőle, de használjuk azóta is elég gyakran. Legtöbbször a rizsnél, ott kifejezetten szeretem, olyan szép sárga lesz – egzotikus, és mindenféle fűszerrel illatosítható, ízesíthető. (Pl. sáfrányos szeklicével, sáfránnyal, zöld korianderrel...) 

Elkészítése:

½ liter rizst egy liternyi vízben beáztatok fél órát. Aztán felteszem főni, s amikor felforr, hozzáadom az egy lapos ek sót, a púposabb ek kurkumát, és a púpos ek zatart (ezt a felső jobb oldali képen is láthatjátok).

Pár perc forralás után elzárom a tüzet, lefedem a fazekat, még konyharuhával is „bélelem”. Had tartsa a meleget s minél lassabban hűljék. 20 per c múlva kész a puha, pergős SÁRGA  rizs.

Zatar fűszerkeverék házilag

A zatar fűszerkeveréket az alsó jobb oldali képen is bemutatom: mozsárban törtem össze az egyiptomi kakukkfüvet, a szezámmagot és egy kis koriandermagot, szórtam bele szelíd szömörcéből is egy kanálkával. Ilyen pépes-darabos lett.

A zatar ismert keleti keverék: százféle változata ismert. Lehet hozzákeverni oregánót és/vagy majoránnát is, borsikafüvet is – de ki ne hagyjátok a szelíd szömörcét, a kakukkfű, szelíd szömörce és a szezámmag az arab fűszerkeverék hármas alappillére! (A hozzávalókat kb. 1:1 arányban használom!)

A kurkumás rizshez ezeken az alsó képeken kevés sáfrányt is adtam (azt hiszem visszaadják a sárga rizs fantasztikus hangulatát!):

kurkumás rizs sáfránnyal.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr665015513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása