Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...
Tudjátok, van a piros paprikakrém (Erős Pista és az ő "felesége", Édes Anna, ha a boltban veszem, „Erősmaja” ha én készítem csípősen, „Édesmaja”, ha édes paprikából készítem). Hát, mióta az aluljárókban 200Ft-ért kapok 6-8 db zöld paprikát,…
Amikor a gyerek még csak szopik, a szájában a tejsav miatt, talán PH hatásra, talán a tejben lévő élőlények eredményeként, de gyakran felütötte a fejét egy gombásodás-féle, fehér lepedék, amit egyszerűen csak szájpenésznek hívtunk. Ha dörzsölnénk, fáj és vörös alatta…
Van egy kedvenc gyomnövényem, igazi gyógynövény, és ami még fontosabb, annyira kis kellemes citrusos ízűek a kis húsos pozsgás levélkéi, ízletes a zsenge szára, hogy mindőtök szó nélkül eszi, bármivel tálalom elétek. Ez a növényke a kövér porcsin.
A porcsin ( latinul…
Ibi sógornője szereti a hagymás tokányt, amit savanyú tokányként főzték a Galgamentén, , sváb mismásként ették Ikladon, vetrecének Domonyban – ezek gyakorta ugyanazt az ételt jelölték a falvakban.
Maradék húst dolgoztak fel jóízű mártogatós, „kiadós” (vagy…
Édes úgy főzött, ahogy a macska táncol a forró bádogtetőn: folyton próbálta a legjobb ételeket kihozni szegényes keretünkből.
Így aztán a tyúk sem maradhatott a levesben, több élete is volt:
- az egészből tyúkleves jó sok…